Вишнівська територіальна громада

Волинська область, Ковельський район

«Не святкуємо, а вшановуємо»

Дата: 08.05.2019 14:13
Кількість переглядів: 577

 

          Зазвичай, 8-9 травня Україна вшановує День пам’яті та примирення, і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Майже вісім мільйонів солдат, чоловіків та жінок, юнаків та дівчат боролися проти зловіщого ворога. Хтось з них пройшов всю війну, а хтось, героїчно загинув. Безсумнівно, роки війни закарбуються у пам’яті не лише українців, а й у пам’яті інших народів, адже це була спільна боротьба проти наступу ворога-агресора. Кількість жертв, загиблих, зламаних життів  не перелічити. Діти-сироти, овдовілі жінки та чоловіки, покинуті самотні батьки, діти яких, більше не повернуться. Безжальна війна забрала всіх. Ріки крові та страждань.

          Хочемо висловити повагу всім борцям проти нацизму, увічнити память про загиблих воїнів, жертв війни, злочинів проти людяності. Нехай спочивають з миром ті, хто пішов від нас таким героїчним чином. Вічна пам’ять Вам.

          А тепер трішки сучасної історії і змін. У 2014 році Україна розпочала нову традицію відзначення 8 та 9 травня в європейському дусі памяті та примирення. Новий зміст Дня пам'яті та примирення, і Дня перемоги над нацизмом полягає у:

  • переосмисленні подій Другої світової війни, руйнуванні радянських історичних міфів, чесному діалозі щодо складних сторінок минулого;
  • рівному вшануванні пам’яті кожного, хто боровся з нацизмом, підкресленні солідарності та бойового братства усіх Об’єднаних Націй – як держав, так і бездержавних тоді народів (євреїв, українців тощо);
  • перенесенні акценту з історії військових дій на історії конкретних людей, а відтак відмові від святкування на користь вшанування.

          Детальнішу інформацію про ті чи інші пам’ятні події Ви можете отримати на офіційному сайті Українського інституту національної пам’яті (www.memory.gov.ua  ).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь