Вишнівська територіальна громада

Волинська область, Ковельський район

Що варто знати про спадкування: алгоритм дій, порядок та строки прийняття спадщини

Дата: 12.06.2020 19:09
Кількість переглядів: 11659


Спадкування
-це перехід прав та обов’язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється:

•       за заповітом;

•       за законом.

До складу спадщини входять усі права та обов’язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою.

Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

 

ПАМ`ЯТКА:

У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують спадкоємці почергово.

 

ВАЖЛИВО: Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом 6 місяців з часу відкриття спадщини, він не заявив про відмову від неї.

 

Хто є спадкоємцем?

Відповідно до чинного законодавства, за Цивільним Кодексом України, спадкоємцем або спадкоємцями визнаються особи, які перебували з померлим у родинних відносинах – спадкування за законом, або осіб, які мають заповіт – спадкування за заповітом, у цьому випадку родинних стосунків може й не бути.

За законом спадкоємці закликаються до спадкування у порядку черговості. Черг багато, але частіше успадковують особи першої черги – діти, той с подружжя хто пережив померлого, батьки. Саме ці самі особи, в основних випадках і приймають спадщину після померлих.

Спадкоємцем за заповітом може бути вказана будь яка  особа.

 

Про заповіт

Багато хто вважає, що написання заповіту вирішить всі спірні питання.

Заповіт не завжди дає можливість оформити вказане майно повністю.

Навіть при наявності заповіту, Ви можете бути не одноосібним спадкоємцем. До всього іншого, заповіт – такий правочин, який  може бути скасований. Досить заповідачу піти до нотаріуса, секретаря ради, в.о старости,  який засвідчував даний заповіт і написати заяву про скасування чинного заповіту або написати новий заповіт, який скасовує дію попереднього заповіту.

 

Хто має право відкривати спадкову справу?

Єдина особа, що має на це законне право, яка може відкрити спадкову справу і видати Свідоцтво про право на спадщину є нотаріус.

Відкривається спадкова справу тільки один раз і тільки в одного нотаріуса.

Ви можете звернутися до будь якого нотаріуса за місцем відкриття спадщини .

 

Терміни відкриття спадкової справи

 

Відповідно до ст. 1270 ЦК України «спадщина може бути прийнята протягом шести місяців з дня відкриття спадщини»

 Це означає, що Ви повинні прийняти спадщину фактично (проживати і бути зареєстрованим з померлим за однією адресою на день смерті, а також у інших випадках встановлених Цивільним кодексом), або подати нотаріально засвідчену заяву про прийняття спадщини за законом чи за заповітом саме протягом шести місяців з дня смерті спадкодавця. Не після спливу шести місяців, а саме в період шести місяців від дня смерті.

 

Можна прийняти спадщину, але при цьому не писати і не подавати заяви, якщо спадкоємці були зареєстровані (проживали) з померлим за адресою реєстрації померлого, а, отже, фактично прийняли це саме майно в спадщину.

Наприклад: громадянин, є спадкоємцем, був зареєстрований з померлим на дату смерті в будинку  померлого, пропустив термін шість місяців (не звернувся до нотаріуса), але він вважається таким, що прийняв спадщину. До всього іншого, він не може після закінчення шестимісячного терміну відмовитися від прийнятої спадщини. Для того щоб відмовитися від спадщини йому треба було б писати заяву про відмову, у встановлений 6-ти місячний термін, а якщо строк пропущено потрібно йти до суду і там вже доводити, що він не користувався майном померлого, не приймав це саме майно в спадщину.

 

Важливо: відповідно Цивільного Кодексу України спадщина, як за законом, так і за заповітом, приймається вся повністю, без застережень. Тобто: не можна прийняти будинок у спадщину та при цьому не прийняти квартиру, або відмовитися від грошового боргу. Тобто діє правило: Або все або нічого.

 

Запам’ятайте, що Ви повинні взяти з собою до нотаріуса для відкриття спадкової справи:

• паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків спадкоємця;

• свідоцтво про смерть спадкодавця;

• у разі наявності, – заповіт, в тому випадку якщо Ви вступаєте у спадщину за заповітом;

• документ, що підтверджує родинні відносини з спадкодавцем: свідоцтво про народження або свідоцтво про укладення шлюбу і т.д. (в тому випадку якщо Ви вступаєте у спадок за законом);

• Довідка на прийняття спадщини з сільської  ради  .

 

При цьому Вам необхідно буде написати заяву про прийняття спадщини за законом чи за заповітом. Або написати іншу заяву про те, що Ви відмовляєтеся від спадщини, або без зазначення в користь кого, або із зазначенням конкретної особи з кола спадкоємців.

 

Все ж таки процедура вступу в спадщину зовсім не така проста, як може здатися людині, але  у будь якому разі, якщо Ви спадкоємець, зверніться до будь-якого нотаріуса протягом 6 місяців від дня смерті та вступіть у спадок.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь