Вишнівська територіальна громада

Волинська область, Ковельський район

Дотримуйтесь правил пожежної безпеки під час жнив

Дата: 31.07.2020 09:54
Кількість переглядів: 533

Фото без опису
Кожен комбайн, який працює над збиранням врожаю зернових, повинен бути оснащений двома вогнегасниками, мітлами та лопатами. Це стосується не тільки великої зернозбиральної техніки, але й малогабаритних комбайнів фізичних осіб. Корпуси комбайнів повинні бути оснащені заземлювальними металевими ланцюгами, які торкаються землі. Транспортні засоби з бензиновими двигунами внутрішнього згорання повинні бути оснащені іскрогасниками, мати справну електричну мережу.

Зверніть увагу, що вогнегасники повинні повинні бути обов’язково опломбованими та мати бірку з вказанням дати перезарядження. Забороняється використовувати вогнегасники, що не мають сертифіката якості або з простроченим терміном технічного обслуговування.

Хлібні поля в період молочно-воскової стиглості в місцях прилягання їх до залізничних колій, шосейних та грунтових доріг, лісосмуг необхідно обкосити та оборати захисними смугами не менше 4 метрів завширшки. Вздовж доріг поблизу хлібних полів слід встановити знаки пожежної безпеки.

Відстань між сусідніми скиртами повинна бути не менше 20 метрів. Скирти необхідно встановлювати на відстані не ближче 20 метрів від доріг, 15 м – від ліній електромереж, 50 м – від будівель та споруд. На відстані 5 метрів від їх основ слід оборати захисною смугою не менше 4 м завширшки.

«До початку збирання врожаю вся збиральна техніка, агрегати та автомобілі повинні мати відрегульовані системи живлення, змащення, охолодження, запалювання, а також бути оснащеними справними іскрогасниками, обладнаними первинними засобами пожежогасіння (комбайни і трактори — двома вогнегасниками, двома штиковими лопатами, двома мітлами; автомобілі — вогнегасником та штиковою лопатою), корпуси комбайнів повинні бути оснащені заземлювальним металевим ланцюгом, який торкається землі. Перед дозріванням колосових (у період воскової стиглості) хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових та торф’яних масивів, автомобільних шляхів та залізниць мають бути обкошені (з прибиранням скошеного) та оборані смугою не менше 4 м завширшки. У польових умовах заправляти паливом збиральну техніку потрібно за межами поля (не ближче 30 м) паливозаправниками, коли заглушені двигуни. Радіатори двигунів, вали бітерів, соломонабивачів, транспортерів, підбирачів, шнеки та інші вузли й деталі збиральних машин повинні своєчасно очищуватись від пилу, соломи та зерна. В період збирання врожаю категорично забороняється спалювання стерні, післяжнивних залишків, розведення багать на полях, зокрема, й на тих, де жнива закінчилися. Якщо ж пожежа на хлібному масиві все ж таки виникла, негайно потрібно повідомити пожежно-рятувальну службу за номером 101, потім приступити до оборювання осередку пожежі по периметру, щоб унеможливити поширення полум’я далі. До приїзду пожежних підрозділів необхідно намагатися самостійно ліквідувати загоряння наявними силами і засобами та пристосованою до гасіння технікою».

Штрафи за самовільне випалювання рослинності або її залишків: для населення – до 3060-5100 грн, для посадовців – до 15300-20400 грн за підпал трави природно-заповідного фонду: для громадян – до 6120-12240 грн, для чиновників – до 21420-30600 грн за забруднення атмосферного повітря – до 30600-61200 грн, або обмеження волі до трьох років. За знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу – до 91800-153000 грн, або обмеження волі на строк від 2 до 5 років за порушення пожежної безпеки в лісах: для населення – до 1530-4590 грн, для посадовців – 4590-15300 грн за забруднення повітря шкідливими випарами – до 30600-61200 гривень за пошкодження рослинного покриву – до 91080-153000

 

Головний інспектор Любомльського РВ УДСНС Микола Лябук


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь