Вишнівська територіальна громада

Волинська область, Ковельський район

ЗАКЛАДАМ КУЛЬТУРИ БУТИ…

Дата: 02.10.2020 09:38
Кількість переглядів: 669

Фото без опису

Без культури немає майбутнього… Де б ми не побували, завжди першочергово звертаємо увагу на культурні цінності кожного народу, адже вони й формують стиль, спосіб життя та поведінки, творять гуманістичні та демократичні ідеали. Духовно бідні люди ніколи не зроблять Україну багатою та щасливою, бо саме культура являється цементом, який укріплює націю.

Це стосується не тільки країни вцілому, але й кожного її регіону. Щодо Любомльщини, то ні для кого не секрет, що останні десятиліття заклади культури фінансувалися за залишковим принципом, що призвело до руйнівного стану приміщень, де відбувалися важливі дійства та відпочивала молодь.

Колись часто в села приїжджали з концертами відомі артисти, до різних свят місцеві аматори сцени готували цікаві вистави. Ті, хто брав участь у них, приміряв на себе ролі, а ті, хто не був залученим – приходив подивитися. Усім було цікаве таке проведення дозвілля. Раніше люди більше читали, а нові книги завжди були в наявності в бібліотеках. Тепер же соціальні мережі витісняють спілкування людей з книгами, але є й такі, хто не зраджує друкованому слову та шелесту сторінок.

Після створення ОТГ у сільських будинків культури та бібліотек відкрилося друге дихання. Одним із пріоритетів розвитку Вишнівської громади стало збереження закладів культури та духовних надбань нашого народу. Сьогодні на балансі Вишнівської ОТГ перебуває 21 заклад культури.

За невеликий проміжок часу, менше трьох років, існування ОТГ на розвиток культури з бюджету об’єднаної громади було спрямовано більше 9 мільйонів гривень. Проводилися ремонтні роботи капітального характеру в Коцюрівському, Радехівському, Вишнівському будинках культури.

Крім того, керівництво громади розпочало відновлювати із руїн вщент знищене приміщення Штунського клубу, де на сьогодні на капітальний ремонт із заміною покрівлі та вікон використано понад півтора мільйона гривень. Надалі, задля збереження приміщення та покращення умов перебування дітей в дитсадку та рівня медичного обслуговування планується забезпечити теплопостачання та завершити внутрішній ремонт.

Також закуплено сценічні костюми для учасників народного колективу «Перевесло» та для вокального колективу СБК села Ладинь. В деяких селах, де гостро стояло питання з опаленням, реконструювали опалювальні печі. Також сільські будинки культури та бібліотеки йдуть в ногу з часом ? громада забезпечила їх сучасною комп’ютерною технікою.

Заростали стежки до сільських книгозбірень, оскільки бібліотечні фонди не оновлювалися роками. За останні два на стелажах кожної, без винятку, читальні з’явилося чимало нової та цікавої літератури. Приємно усвідомлювати те, що заново завирувало життя у бібліотеках та клубних установах нашої громади, знову засвітилися вогники в культурних осередках. Люди залюбки взялися відновлювати стародавні традиції та популяризувати нове.

 Український народ живий допоки жива його мова та традиції. Кожна нація самобутня та унікальна своїми звичаями, які цінує та береже. От і в Вишнівській громаді не забувають про це, а навпаки – відшукують таланти та відроджують забуте віками. Прикладом цього є пісенний «Вишневий фестиваль», який у 2019 році відбувся вперше, а цьогоріч, зважаючи на карантин, його довелося провести в онлайн режимі. Він єдиний свого роду, бо немає аналогу в Україні. А назву таку отримав, бо саме ця ягода тісно переплітається з історією села.

Усі знають, що українці народ не лише трудолюбивий, але й талановитий. Цьому доказом є видання збірки поезій та прози «Слова, слова… багато вас чи мало…», до якої увійшли найкращі твори різних поколінь жителів Вишнівської громади. Як же приємно відкривати людям нові таланти! До того ж, якщо більшість з них й подумати не могли, що їх працю помітять та оприлюднять. Бачили б ви обличчя тих людей, чиї твори увійшли до збірки… Вони сяяли усмішкою та задоволенням.

Осінь – час професійних свят у галузі культури. Кілька днів тому відзначався Всеукраїнський день бібліотек, невдовзі святкуватимемо День культури та аматорів народного мистецтва. Вони об’єднують всіх, хто не уявляє свого життя без музики, живопису, театру, танцю, книги, хто день в день веде величезну просвітницьку роботу. Хочемо побажати усім причетним тепла у серці, міцного здоров’я, щастя, благополуччя, великих творчих успіхів, креативних ідей та невичерпної наснаги. Нехай здійсняться всі ваші плани, надії та мрії, а кожен день буде світлим і сонячним, дарує радість творчого натхнення та життєвих перемог.

Лариса МАРЧУК,

директорка КЗ «Центр культури,  мистецтва,  естетичного виховання та спорту»

Вишнівської сільської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь