Вишнівська територіальна громада

Волинська область, Ковельський район

Котельня, спортзал, вбиральня: Римачі на шляху до Європи

Дата: 09.10.2020 12:46
Кількість переглядів: 1491

Фото без опису
У Вишнівській об’єднаній громаді, як і в будь-якій іншій, є проблеми, які потребують негайного вирішення. Звичайно, важко зупинитися на якійсь одній, бо сіл же 19 і в кожному є свої важливі питання, які вимагають втручання.

До того ж, якщо врахувати стан інфраструктури населених пунктів на час об'єднання ОТГ, то вона була дуже занедбаною. Саме тому доводиться обирати ті об’єкти, які знаходяться в критичному стані. І по закінченню одного поступово переходити до іншого.

Однією із проблем, яка потребувала негайного вирішення, був Римачівський навчально-виховний комплекс «ЗОШ І-ІІІ ступеня ? дошкільний навчальний заклад».  Територія, на якій розміщена школа охоплює три з половиною  гектари землі, на якій знаходяться корпуси дитсадка, молодшої ланки, головного корпусу, їдальні та майстерні. Окрім того, є ще великий стадіон, який замінює школярам спортзал. Туалет знаходиться на вулиці. Але тут відбулися зміни…

Мені, як директорці цього навчального закладу, хочеться трішки розповісти про його історію. Школа в Римачах була збудована в 1935 році. У роки війни приміщення було частково пошкоджено. Після ремонту, в 1944, у ньому розмістився дитячий будинок.

З 1948 по 1958 рік учні навчалися у трьох приміщеннях, розташованих на півкілометровій зоні одне від одного. Пізніше на кошти, виділені на капітальний ремонт, було збудовано ще одну будівлю на шість кімнат. У 1965 силами працівників школи збудовано типове приміщення на дві класні кімнати. Відтоді навчання велося у трьох спорудах, які знаходились на одному подвір’ї . У 1969 році дитячий будинок був розформований, а його приміщення передано Римачівській школі. З 1969 по 1971 рік проводився ремонт, а в літній період тут працював обласний військово-патріотичний табір.

Роки минали, змінювалося керівництво та все більше відчувалося, що будівля пристосована під школу, а не типова для неї. До недавнього часу дуже загостреною була ситуація з відсутністю у навчальному закладі спортзалу та туалетів, які б знаходилися в приміщенні, а не зовні.

Це ж тільки подумати… на дворі ХХІ століття, Римачі ? прикордонне село, інфраструктура якого, здавалося б, мала бути на європейському або хоча б близьким до європейського рівні, а тут учні не мають змоги займатися фізкультурою в спортзалі через його відсутність. Це ж як не зручно, особливо взимку, коли на вулиці холодно. Доводиться робити фізичні вправи в класі.

Щодо приміщення, яке прикрашають таблички «Ч» і «Ж», теж саме. Учні початкових класів і старших у різні пори року та за різної погоди бігають на вулицю. Всі ж ми знаємо дітей… Хто накинув куртку та шапку, а хто й так пішов розхристаний. От і маємо потім відсутність школярів на уроках через захворюваність.

Та ж ситуація була з котельнею, яка розміщувалася в підвальному приміщенні, що є порушенням технічних вимог. До того ж, труби були старі, які 60 років ніхто не міняв, тому й у класах було прохолодно. Викликали майстрів, щоб хоча б промити їх, але ті боялися це робити будь-якими реагентами, бо думали, що не витримають. Тоді було замінено труби в двох класах, які стали найтеплішими в школі.

Отож, вивчивши всі проблеми навчального закладу керівництво Вишнівської об’єднаної громади вирішило якнайшвидше реконструювати школу, бо ж здоров’я дітей найголовніше. Вони наша надія на гідне майбутнє.

Як очільниця Римачівського навчально-виховного комплексу «ЗОШ І-ІІІ ступеня ? дошкільний навчальний заклад» хочу сказати, що реконструкцію школи обіцяли депутати різних рівнів, особливо перед виборами, але коли одержували депутатський мандат, забували про дітей і про школу. Чималі кошти затрачали можновладці на неодноразове виготовлення проектно-кошторисної документації, яка роками припадала пилом і на тому етапі все закінчувалося. Незважаючи на те, що кошти були в сільській раді ? ніхто не наважувався розпочати будівельні роботи: чи то бажання було відсутнє чи боялися брати на себе відповідальність.

Коли постало питання об’єднання громад, нас запрошували приєднатися не тільки до Вишнівської, а й до Рівненської. Тоді на зібранні очільник Вишнівської ОТГ Віктор Сущик пообіцяв втілити в життя мрію не тільки всіх школярів і вчителів, а й односельчан – реконструювати Римачівкий НВК «ЗОШ І-ІІІ ступеня – дошкільний навчальний заклад», адже ця проблема була підвищеної важливості. Він виконує свою обіцянку.

Завдяки злагодженій роботі професійної команди місцевої влади розпочалася довгоочікувана реконструкція навчального закладу. Люди повірили, що у керівництва громади слова не розходяться з конкретними справами. Тепер у нас є спортзал, внутрішні туалети, душові кабінки, вбиральні окремі для кожної статі. До початку опалювального сезону плануємо запустити нову котельню і внутрішні санвузли. Радію, що учні нашої школи нарешті матимуть гідні умови для навчання. Надіюся, що в недалекому майбутньому вони будуть на рівні європейських.
 

Наталія КОРНЕЛЮК,
директорка Римачівського навчально-виховного комплексу
«ЗОШ І-ІІІ ступеня - дошкільний навчальний заклад»

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь