Вишнівська територіальна громада

Волинська область, Ковельський район

Голодомор: не маємо права забути...

Дата: 29.11.2020 13:44
Кількість переглядів: 2034

Фото без опису
 Щорічно у листопаді в Україні  проходять жалобні заходи до Дня пам’яті пам’яті жертв Голодомору 1932-33 років. Ці жахливі сторінки в історії українського народу відгукуються болем та щемом у душі кожного небайдужого до подій того часу.

   Тож, з метою проведення на належному рівні заходів до Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні структурними підрозділами Комунального закладу “Центр культури, мистецтва, естетичного виховання та спорту” було розроблено План заходів, згідно з яким у Вишнівській  громаді протягом листопада 2020 року відбулись різноманітні тематичні, просвітницькі та жалобні заходи.

   Так, з метою гідного вшанування пам’яті жертв геноциду Українського народу – Голодомору 1932-1933 років в Україні, вчиненого тоталітарним репресивним сталінським режимом, а також голодоморів 1921-1922, 1946-1947 років в Україні у закладах культури було проведено низку патріотично-виховних та культурно-мистецьких заходів. Зокрема, у бібліотеках  громади з 20 листопада експонуються книжкові виставки та полички, що увічнюють пам'ять про жертв голодоморів:  «Голодомор наша печаль і скорбота» (бібліотека села Вишнів); « Голодомор 1933-1934 рр.» (бібліотека села Олеськ), та ін.

   Окрім того, у бібліотеці  села  Бережці, Римачі  та  Радехів відбулись години пам'яті «Великі твої жертви, Україно!», “Щоб не плакали душі голодні, свічку пам'яті ти запали...”, «Допоки пам'ять в серці не згасає…» відповідно. Крім того, проводились інформаційна година  “Не дамо згасити свічу пам'яті” (бібліотека села Штунь) та  хвилина  скорботи    “І досі чути голосочки: “Три  колосочки… Три  колосочки…” (бібліотека села Висоцьк).

   Вшанування світлої пам’яті безвинно замучених голодом та політичними репресіями людей обов'язок кожного, тому крім бібліотечних закладів скорботні заходи відбулись в клумбах  та сільських будинках культури громади.  У  комунальному закладі “Центр культури, мистецтва, естетичного виховання та спорту” відбувся  історико-літературний вечір “Горить свіча... а може то  душа? У Машівському сільському будинку культури проведено виховну годину  “Щоб не плакали душі голодні,  свічку пам'яті ти запали”, а в клубі села Ладинь - годину пам'яті “Вогонь скорботи в серці навіки”.

  Також директор Радехівського сільського будинку культури Аліна Лойко підготувала зворушливе відео приурочене до цих трагічних подій в Україні. В  клубі села Мосир відбулась  година скорботи «Пам'ять жертв Голодомору», а в клубі села Висоцьк -  виставка малюнків “Не дамо згасити свічу пам'яті”.

   У суботу о 16 годині Працівники закладів культура  також  взяли  участь в акції "Запали свічку"

   28 листопада ми відзначаємо День пам’яті жертв голодоморів. Останньої суботи листопада ми згадуємо тих, хто став жертвою тодішнього режиму і прийняв мученицьку смерть. Голодомор став національною трагедією і окремою сторінкою в історії українського народу, про яку ми згадуємо з сумом та гіркотою.

   Сьогодні, на жаль, ми не можемо повернути час назад та виправити ті лихі події далеких років. Та наш синівський обов’язок – зробити все, аби зболена пам'ять про заморених голодом, розстріляних, закатованих була живою для нинішніх та прийдешніх поколінь, аби ніколи не допустити подібного на нашій українській землі та в світі, берегти мир і спокій, жити у злагоді і порозумінні.

   В ці скорботні листопадові дні схилімо голови перед світлою пам’яттю тих, хто потрапив у грізні жорна тоталітарного режиму, кого забрала голодна смерть.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь