Вишнівська територіальна громада

Волинська область, Ковельський район

Як запобігти загибелі бджіл під час проведення обробітків сільськогосподарських культур пестицидами

Дата: 02.04.2021 12:58
Кількість переглядів: 695

Фото без опису
З    початком весняно - польових робіт сільгосптоваровиробники широко застосовують отрутохімікати для обробки посівів.

Юридичні та фізичні особи, які проводять діяльність, що впливає або може вплинути на стан бджіл, зобов’язані забезпечити їх охорону та дотримуватися чинних нормативно-правових актів, що передбачають охорону бджіл від отруєння.

Серед них, зокрема, Закони України  «Про бджільництво» (ст. 30, 31, 37-40), «Про захист рослин»,  «Про пестициди і агрохімікати», Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» ДСП 8.8.1.2.001-98, затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я України 03.08.1998 №1, Інструкція щодо попередження та ліквідації хвороб і отруєнь бджіл, затверджена Наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини від 30.01.2001 р. № 9.

Так, за статтею 37 Закону України «Про бджільництво», юридичні та фізичні особи, які застосовують хімічні засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов’язані не пізніше, ніж за три доби до початку обробки, попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані 10 км від оброблених площ, письмовим повідомленням, а також по радіо чи через місцеву пресу. При цьому слід повідомити точну дату обробки, територію і культури, які будуть оброблятися, назву препарату, форми і методи його застосування, ступінь і строки дії токсичності препарату і вказівку щодо строку ізолювання бджіл.

На тарних етикетках пестицидів і агрохімікатів в обов’язковому порядку повинні бути указані номери державної реєстрації цих засобів, а також інформація про клас небезпечності для бджіл («небезпечний для бджіл» або «безпечний для бджіл»).

Власники пасік після одержання повідомлення про майбутню хімічну обробку, бджоляр повинен до її початку вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін, передбачений обмеженнями при застосуванні конкретних пестицидів.

Як відомо, згідно зі статтею 38 Закону України «Про бджільництво», відповідальність за порушення законодавства в галузі бджільництва несуть особи, винні у неповідомленні (приховуванні) або наданні неправдивої інформації про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин.

Відповідно до п.6.1.4 Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» ДСП 8.8.1.2.001-98, всі роботи з пестицидами слід проводити в ранкові (до 10) і вечірні години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається проведення обробок у денні години у похмурі і прохолодні дні з температурою навколишнього повітря нижчою за +10°С.

Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт з догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні  повинна  бути  не  меншою як 500 м,  при штанговому – 300  м. Обробка хімічними речовинами медоносних культур під час їх цвітіння забороняється. У разі крайньої необхідності використовують найменш токсичні пестициди або біопрепарати.

У період проведення обробок пестицидами у радіусі 200м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи.

Асортимент пестицидів, засоби застосування та кратність обробок повинні відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Згідно зі ст. 18 Закону України «Про захист рослин», ст. 11 Закону України «Про пестициди і агрохімікати», працівники, які працюють з пестицидами та агрохімікатами, повинні пройти медичний огляд, спеціальну підготовку з питань безпечного поводження з пестицидами і мати допуск і посвідчення на право роботи з такими речовинами.

Порушення законодавства про захист рослин тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність, передбачену ст. 21 Закону України «Про захист рослин», Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Збитки, завдані внаслідок порушення законодавства про бджільництво, відшкодовуються в порядку та розмірах, встановлених законодавством України, що передбачено статтею 39 Закону України «Про бджільництво», а суперечки, що виникають у галузі бджільництва, вирішуються судом у встановленому законодавством порядку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь