Вишнівська територіальна громада

Волинська область, Ковельський район

Візит Вишнівського сільського голови до Австрії щодо вивчення питання поводження з ТПВ

Дата: 28.10.2021 12:13
Кількість переглядів: 1176

Фото без опису
У Вишнівській сільській територіальній громаді знають, що вирішення питання щодо побутових відходів – на часі.

Вивчаючи практику європейських держав і шукаючи шляхи вирішення цієї проблеми, сільський голова Віктор Сущик зацікавився методикою австрійського підприємця Крістіана Чернера, який має 40-річну практику поводження з твердими побутовими відходами і планує реалізувати кілька проєктів в Україні, зокрема на Волині та Львівщині.

З метою вивчення досвіду щодо поводження з відходами згідно стандартів ЄС та норм ДБН з дотриманням соціально прийнятних норм  для населення та підприємств і щодо можливого будівництва сучасного полігону з поетапним впровадженням сучасного поводження з відходами,  Віктор Сущик у сладі делегації посадовців Волинської області побував з ознайомчою поїздкою у Австрії.

Представники делегації відвідали австрійські підприємства, які спеціалізуються на сортуванні і переробці сміття, старий рекультивований полігон відходів, якому вже понад сорок років і з якого сьогодні видобувають тридцять мільйонів кубометрів газу за сучасними технологіями.

На підприємствах з переробки ТПВ майже немає ручної праці, використовується потужна техніка, машини і сучасні ком’пютерні технології. Кожне домогосподарство сортує окремо пластик, інші відходи, що переробляються і окремо - органіку, що відправляється на компостний завод.

Що цікаво - на сміттєсортувальному заводі, розташованому в центрі міста з населенням понад двісті тисяч чоловік, немає неприємного запаху. Його розміщення говорить про екологічну безпеку таких підприємств.

Всі відходи сортуються на різні фракції, згодом пресуються і довозяться на підприємства, які займаються сміттєпереробкою. Незначна частина, яку неможливо відсортувати, подрібнюється і відвозиться на полігон для захоронення.

Крістіан Чернер вже кілька разів відвідував Вишнівську сільську раду, оглянув полігон ТПВ та інші можливі варіанти щодо території розміщення сучасного полігону за європейськими стандартами. Була зустріч і з міським головою Романом Ющуком, адже громади межують і може бути багато дотичних моментів.

На часі – робота з активістами та депутатами ради, населенням, щоб донести своє бачення і вислухати їх точку зору щодо вирішення у Вишнівській громаді вирішення проблеми поводження з твердими побутовими відходами.

Влада, вважає Крістіан Чернер, не повинна боятись політичної відповідальності за масштабні проекти, які покращать екологічний стан, а громада має довіряти таким рішенням задля майбутнього.

Між Вишнівською сільською радою в особі сільського голови Віктора Сущика та ПП «Гігаджоуль» в особі Почесного доктора Крістіана Чернера підписано меморандум про наміри щодо співпраці по поетапному впровадженню сучасного поводження з відходами за європейськими стандартами.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь