Вишнівська територіальна громада

Волинська область, Ковельський район

Серйозна та актуальна проблема - жорстоке поводження з дітьми

Дата: 19.01.2022 15:43
Кількість переглядів: 315

Фото без опису
Будь-який вид жорстокого поводження з дітьми порушує фізичне і психічне здоров'я дитини, заважає її повноцінному розвитку. Стаття 19 Конвенції ООН про права дитини говорить: «Держави-учасниці вживають всіх необхідних законодавчих, адміністративних, соціальних і просвітніх заходів з метою захисту дитини від усіх форм фізичного та психологічного насильства, образи чи зловживань, відсутності піклування чи недбалого і брутального поводження та експлуатації, включаючи сексуальні зловживання, з боку батьків, законних опікунів чи будь-якого іншої особи, яка турбується про дитину».

Справжні масштаби насильства над дітьми невідомі. Точні дані одержати важко, принаймні, з двох причин: відмова громадян та окремих фахівців повідомляти про такі випадки і небажання потерпілих дітей говорити про це. Багато побитих дітей, вважаючи, що їх покарання заслужено, зберігають мовчання, коли їх опитують ті, хто міг би їм допомогти, і вони схильні бачити свою поведінку в негативному світлі. Діти - жертви насильства мають високий ризик вийти з-під контролю, який робить їх жертвами і іноді це закінчується залученням у злочинну діяльність, типу крадіжки або проституції.

Жорстоке поводження з дитиною в сучасних умовах є головним порушником її прав та вимагає конкретних дій для подолання цих ганебних явищ.

Насильство в сім'ї - будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім'ї по відношенню до іншого члена сім'ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім'ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров'ю.

Попередження насильства сім'ї - система соціальних і спеціальних заходів, спрямованих на усунення причин і умов, які сприяють вчиненню насильства в сім'ї, припинення насильства в сім'ї, яке готується або вже почалося, притягнення до відповідальності осіб, винних у вчиненні насильства в сім'ї, а також медико-соціальна реабілітація жертв насильства в сім'ї. Реальна загроза вчинення насильства в сім'ї - погроза вчинення одним членом сім'ї стосовно іншого члена сім'ї умисних дій фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім'ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному та психічному здоров'ю, якщо є реальні підстави очікувати її виконання.

Сектор «Служба у справах дітей»  Вишнівської сільської  ради:

- здійснює приймання звернень та повідомлень про випадки жорстокого поводження щодо дитини;

- веде облік дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах у зв’язку з жорстоким поводженням з ними або загрозою щодо його вчинення;

- координує діяльність суб’єктів при вирішенні питань соціального захисту дітей, які постраждали від жорстокого поводження;

- забезпечує надання необхідної допомоги дитині, яка постраждала від жорстокого поводження, у взаємодії з іншими суб’єктами та з урахуванням найкращих інтересів дитини;

- направляє дитину до закладів охорони здоров’я для обстеження стану її здоров’я, надання дитині необхідної медичної допомоги, у тому числі лікування в стаціонарі та документування фактів жорстокого поводження з нею;

- у разі необхідності представляє (у тому числі в судах) інтереси дітей, які постраждали від жорстокого поводження або стосовно яких існує загроза його вчинення.

Якщо у зверненні (повідомленні) вбачається ознака кримінального правопорушення чи загроза щодо його вчинення, інформація терміново після її отримання передається працівникам поліції для вжиття відповідних заходів.

У разі необхідності суб’єкти організовують надання невідкладної медичної (викликають швидку допомогу), психологічної та інших видів допомоги дитині, яка постраждала від жорстокого поводження. Усі суб’єкти в межах компетенції долучаються до вжиття невідкладних заходів з ліквідації наслідків жорстокого поводження з дитиною або загрози його вчинення. У разі загрози вчинення жорстокого поводження з дитиною суб’єкти забезпечують ужиття необхідних заходів щодо її усунення.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь