Вишнівська територіальна громада

Волинська область, Ковельський район

Народні депутати повторно ухвалили Закон «Про адміністративну процедуру»

Дата: 21.02.2022 13:44
Кількість переглядів: 323

Фото без опису

У четвер, 17 лютого, Парламент прийняв поправки Президента та вдруге підтримав Закон «Про адміністративну процедуру» в цілому.

Цей Закон запроваджує чіткі та зрозумілі правила дій при прийнятті рішення органом влади про права та обов’язки фізичних і юридичних осіб, спрямований на забезпечення гарантованих Конституцією України прав осіб.

Закон про адмінпроцедуру за своїм змістом – це аналог процесуальних кодексів у судах, але для органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування. Одне із ключових місць у комплексному розумінні суті адміністративної процедури посідають, насамперед, принципи, за якими вона здійснюється (верховенства права, рівності перед законом, обґрунтованості та визначеності, неупередженості адміністративного органу, тощо), які наповнені конкретними правовими механізмами та визначають права і обов’язки учасників адміністративної процедури. Саме матеріальна частина вітчизняного адміністративного законодавства досі не мала чітко визначених принципів, якими має керуватися публічна адміністрація під час розгляду питання щодо забезпечення прав та інтересів особи. Закон же акумулює в собі не тільки фундаментальні принципи, які визначені в спеціальному законодавстві (верховенство права, рівність учасників, гласність, неупередженість та справедливість тощо), але й вводить нові. Такими принципами є, зокрема, принцип обґрунтованості, добросовісності і розсудливості, презумпції правомірності дій та вимог особи, офіційності, гарантування права особи на участь в адміністративному провадженні, гарантування ефективних засобів правового захисту тощо.

В цілому Закон «Про адміністративну процедуру»: спрямований на реалізацію положень Конституції України (ч. 2 ст. 19, стаття 40); має стати «загальним»/рамковим нормативно-правовим актом з єдиними правилами дій при прийнятті рішення органом влади про права та обов’язки осіб; є частиною адаптації національного законодавства до права Європейського Союзу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь