Вишнівська територіальна громада

Волинська область, Ковельський район

Рекомендації щодо боротьби з борщівником Сосновського

Дата: 08.06.2022 15:09
Кількість переглядів: 1509


Щороку навесні  вздовж доріг, на крайових смугах сільськогосподарських угідь, на необроблюваних землях та сміттєзвалищах одним з перших з’являється небезпечна рослина – борщівник Сосновського, який на сьогодні на території Волинської області  є зовсім не рідкістю. Він швидко розкидає своє велике листя – лопухи, становлячи загрозу здоров’ю людей. Сік рослини містить отруйні речовини – фурокумарин, який, потрапляючи на шкіру людини під впливом сонячного світла (ультрафіолету)  спричиняє опіки, викликаючи дерматити.

ЗАХОДИ БОРОТЬБИ:

На практиці доведено найбільш ефективні методи знищення борщівника Сосновського:

• Систематичне підкошування, щоб не дати утворитися суцвіттю; особливо ефективним є підрізання кореневої шийки на глибині 8-12 сантиметрів.

• Найефективніший засіб боротьби – хімічний, який потрібно використовувати навесні на початку вегетаційного періоду або після весняного скошування при появі дружніх сходів у фазі розетки. Проти борщівника рекомендують застосовувати препарати гліфосатної групи. За період від весни до осені хімічний обробіток необхідно проводити 2-3 рази в міру відростання нових рослин. Застосування гербіцидів проводиться відповідно до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні», при цьому слід суворо дотримуватись регламентів застосування і санітарних правил.

Що не можна робити, знищуючи борщівник Сосновського:

• Скошувати рослини в період закінчення цвітіння і на початку дозрівання плодів, оскільки це не матиме потрібного ефекту.

• Допускати скошування в момент осипання насіння з рослини, тому що це сприятиме більшому його розмноженню.

Зважаючи на те, що борщівник Сосновського спричиняє опіки при контакті з людиною, всі роботи з його знищення слід проводити в захисному одязі. Спеціалісти, які будуть працювати з пестицидами повинні мати Допуск (Посвідчення) на право роботи з пестицидами та агрохімікатами.

ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ УРАЖЕННІ:

– тривало і ретельно промити водою місце контакту із застосуванням мила, густої піни. Якщо з’явилися пухирі, то мочити їх не слід.

 – обробити уражені і контактуючі ділянки шкіри розчином спирту, марганцівки, або фурациліну. (Це допоможе знежирити шкіру і послабити опіки).

– змастити уражені ділянки засобами проти опіків.

– приховати пошкоджені ділянки від будь-якого попадання сонячних променів, як прямих, так і непрямих. Краще зовсім уникати перебування на сонці наступні 48 годин.

– необхідно обов’язково приймати антигістамінні препарати, тому що рослина є серйозним алергеном.

 Категорично забороняється:

– самостійно розкривати пухирі, адже це сприяє розвитку інфекції, а також уповільнює відновні процеси.

– прикладати до сильно пошкоджених ділянок шкіри компреси, робити будь які примочки. Це збільшує ймовірність занесення інфекції.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь